Kas yra Europa?

Birželio 12 dieną Varėnos viešojoje bibliotekoje lankėsi Rytų Europos studijų centro direktorius Linas Kojala ir Seimo narys dr. Laurynas Kasčiūnas. Pristayta L. Kojalos knyga „Europa? Pokalbiai su prezidentais, ministrais, patarėjais ir taksistais apie mūsų ateitį“, vyko diskusija, kokios Europos Sąjungos reikia Lietuvai, ar artėja lūžis, kai Lietuvai teks rinktis tarp ES ir JAV?

Rašydamas knygą autorius turėjo tikslą parodyti, kad Europa yra gyvas organizmas, jame veikia žmonės, – tie, kurie po karo pradėjo vienyti Europą, kurie sprendžia didžiausias problemas, kurie ir Lietuvai atvėrė duris į Europos valstybių šeimą, papasakoti apie šiuolaikines Europos dilemas, labai sudėtingus reiškinius perteikti labai paprastai, kad jie būtų suprantami plačiai auditorijai. Keliaudamas į Berlyną, Briuselį, Londoną, Bostoną, Vašingtoną ir kitus miestus, knygos autorius kalbino per trisdešimt žymiausių politikų, diplomatų ir ekspertų. Tarp jo pašnekovų – buvę didžiųjų Europos valstybių ir Lietuvos politiniai lyderiai, ambasadoriai, ekspertai. Asmenys, pokalbiais Nidos kopų apsuptyje, netikėtais telefono skambučiais vidurnaktį ir diplomatinį protokolą pažeidžiančiomis audringomis diskusijomis prisidėję prie Europos suvienijimo.

Renginio metu svečiai plačiau apžvelgė Jungtinės Karalystės išstojimo, saugumo, finansinio netikrumo problemas, migracijos krizę ir migracijos srautų sumažinimą, Europos ir JAV santykius, Europos ir Kinijos santykius.

Varėnos VB metodininkė

Daiva Armonienė

DSC04386              DSC04391

 DSC04411