100 teminių kaklaraiščių bibliotekoje

Vasario 9 dieną Varėnos viešojoje bibliotekoje atidaryta 12-oji žurnalisto, radijo diktoriaus, spaudos apžvalgininko, renginių vedėjo Juozo Šalkausko proginių kaklaraiščių paroda.

„Kaklaraištis tai nuotaika, emocija, harmonija. Mano kolekcijoje yra per 1300 kaklaraiščių. Tradicinių kaklaraiščių kolekcijoje yra nedaug. Dauguma jų yra proginiai, žinybiniai, teminiai, yra ir mano iniciatyva sukurtų“, – apie pomėgį kolekcionuoti pasakojo Juozas Šalkauskas.

Į biblioteką atkeliavo 100 proginių, žinybinių, teminių Juozo Šalkausko kaklaraiščių po keturis ar penkis vienos tematikos: valstybės, Lietuvos miestai, personalijos, Kalėdos, Velykos, profesijos, kelionės, kompiuteris, sportas, reklama, žuvys, muzika, gėrimai ir kt.

Kolekcininkas pristatė į parodą nepatekusius, unikalius kaklaraiščius: gintarinį, pagamintą iš 888 šlifuoto gintaro gabalėlių, metalinį, sveriantį 1,36 kg, kaklaraištį su Arvydo Sabonio autografu, dėvėtą PAR prezidento Nelsono Mandelos ir kitus.

Į kolekciją nepateko Lietuvos vėliavos spalvų kaklaraištis, nes laukia Vasario 16-osios renginiai. „Mano kolekcija yra gyva, aš visą laiką juos ryšiu, galiu per dieną net kelis pasikeisti, jeigu dalyvauju skirtinguose renginiuose. Beveik kiekviena proga galiu pasidabinti tik tai progai skirtu kaklaraiščiu“, – sakė J. Šalkauskas. Viešosios bibliotekos direktoriui E. K. Krupovičiui J. Šalkauskas padovanojo paties sumanytą Lietuvos 1000-mečiui skirtą kaklaraištį.

Muzikinę programą atliko Varėnos Jadvygos Čiurlionytės menų mokyklos vokalo pedagogė Aušra Liutkutė, koncertmeisterė Alina Paigozina ir mokiniai.

Paroda veiks iki kovo 14 d.